Gamma-uil heer en meester in Vlaamse tuinen

De gamma-uil was tijdens het voorbije vlindertelweekend de meest getelde vlinder in Vlaamse tuinen. Dat meldt Natuurpunt dat het weekend ook organiseerde. De gamma-uil is eigenlijk een nachtvlinder, maar ook overdag is het beestje erg actief. De meeste getelde dagvlinder was ook dit jaar de dagpauwoog.
De gamma-uil.

De gamma-uil heeft zijn naam niet gestolen. Als de vlinder stilzit, is een zilveren "Y" (de Griekse letter gamma) op de achtervleugels zichtbaar.

Gamma-uilen zijn onopvallende grijsbruine vlinders die met de vleugels vibreren en hevig rondvliegen. Het zijn trekvlinders die in het Middellandse Zeegebied overwinteren en ons land alleen maar bij aanhoudend warm weer bereiken. Ze vertoeven vaak in groep.

Dit jaar is hij tijdens het jaarlijkse vlindertelweekend het meeste gespot in Vlaamse tuinen. Dat meldt Natuurpunt dat het weekend ook organiseerde.

De meest getelde dagvlinder was net als vorig jaar de dagpauwoog. Deze werd in ruim 70% van de tuinen gesignaleerd.

Opvallend dit jaar was de veelvuldige melding van oranje luzernevlinders. Dat zijn trekvlinders die vanuit Spanje en Frankrijk komen aangevlogen. Ook de zeldzame keizersmantel liet zich vaker dan gewoonlijk opmerken.

Andere vlindersoorten kwamen dan weer minder vaak voor. De atalanta was minder talrijk dan vorig jaar en ook het icarusblauwtje werd in slechts 1 op de 10 tuinen waargenomen.

Vorig jaar werden gemiddeld 15 vlinders per tuin geteld. Dit jaar waren dat er 25. De reden hiervoor is waarschijnlijk het aanhoudende warme weer. Dat maakt voor de vlinderpopulatie veel goed na het koude en natte voorjaar.

Momenteel zijn al 4.000 testresultaten verzameld. Dat is bijna 3 keer zo veel als vorig jaar. Wie wil kan de resultaten uit haar of zijn tuin nog tot 8 augustus invoeren via vlindermee.be. Daarna wordt per regio een definitief rapport opgesteld.