Grote steunmanifestatie voor regering in Tunis

In Tunis, de hoofdstad van Tunesië, hebben vannacht tienduizenden mensen een steunmanifestatie gehouden voor de regerende islamistische Ennahda-partij. Die staat onder druk na de moord op oppositielid Mohammed Brahmi.

Sinds de moord op de seculiere politicus Brahmi op 25 juli heerst er politieke hoogspanning in Tunesië. De grootste partij Ennahda wordt onder druk gezet om het ontslag van de regering aan te bieden.

Ennahda veroordeelt de moord op Brahmi, maar tegenstanders van de islamisten houden de partij verantwoordelijk. Dagelijks organiseert de oppositie protestmanifestaties. Eerste minister Ali Larayedh riep eerder op tot kalmte. Hij is niet van plan om op te stappen, liet hij ook weten.

Maar ook de aanhangers van Ennahda komen dus op straat. De manifestatie van gisteravond was de grootste van de islamistische beweging sinds het uitbreken van de politieke crisis. De betogers riepen slogans als "Wij verdedigen de legitimiteit van de regering" en "Ennahda zal niet toegeven".

Ennahda plant een nieuwe grote actie op 6 augustus. Intussen gaan er wel stemmen op om een regering van nationale eenheid te vormen. Nu bestaat de coalitie uit Ennahda en twee kleinere partijen. Of zo'n brede regering er komt, valt echter nog af te wachten.