Israël breidt subsidies voor joodse nederzettingen uit

De Israëlische regering heeft een nieuwe lijst gepubliceerd van gemeentes en nederzettingen die recht hebben op staatssteun voor hun ontwikkeling en veiligheid. De lijst vermeldt nu 91 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. 3 daarvan zijn pas het voorbije jaar gelegaliseerd. Het blijft afwachten wat de gevolgen zullen zijn voor de vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen.
AP2002

Op regelmatige tijdstippen maakt de Israëlische regering een lijst bekend met daarop gemeenten en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die recht hebben op bijkomende staatssteun voor hun ontwikkeling en veiligheid.

Vandaag is de jongste versie van die lijst gepubliceerd. Die bevat nu 91 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat zijn er 6 meer dan bij de vorige lijst van december vorig jaar. Opvallend: 3 van deze nederzettingen zijn pas het afgelopen jaar gelegaliseerd door de Israëlische regering. Het gaat om de plaatsen Bruchin, Sansana en Rehalim.

Sinds de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967 begon, hebben Israëli's zo'n 100 nederzettingen in het gebied gesticht. Alles samen worden die door een half miljoen Israëli's bevolkt.

Het is zeer de vraag welke de gevolgen van deze nieuwe lijst zullen zijn voor de vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen die binnenkort na een pauze van 3 jaar worden hervat.

Precies de kwestie van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever leidde er in 2010 toe dat de toenmalige vredesgesprekken werden afgebroken.

Naar verluidt bestond geen eensgezindheid binnen de Israëlische regering over het uitbreiden van de lijst. 4 ministers onthielden zich bij de stemming. Onder meer minister van Justitie Tzipi Livni, die de huidige vredesgesprekken voor Israël zal leiden, bracht geen stem uit.