Marokkaanse koning herroept gratie voor Spaanse pedofiel

De Marokkaanse koning Mohammed VI komt terug op zijn beslissing om een Spaanse pedofiel die in zijn land gevangen zat, gratie te verlenen. Dat heeft het Paleis laten weten. De voorbije dagen stond Marokko in rep en roer, nadat was bekend geraakt dat Mohammed VI de man op vraag van de Spaanse koning Juan Carlos gratie had verleend.
Koning Mohammed VI.

"Koning Mohammed VI heeft beslist de eerder verleende gratie opnieuw in te trekken", laat het Marokkaanse koninklijk paleis vanavond weten.

Het bericht volgt op de eerdere aankondiging dat de koning een onderzoek wilde naar de precieze omstandigheden van de vrijlating van de veroordeelde Spaanse pedofiel die in Marokko gevangenzat.

Op vraag van de Spaanse koning Juan Carlos had Mohammed VI de Spanjaard gratie verleend, maar naar eigen zeggen was de koning nooit op de hoogte gebracht van de misdrijven waaraan de man zich schuldig had gemaakt.

Landelijk protest

De vrijlating veroorzaakte de afgelopen dagen heel wat ophef in Marokko. In verschillende Marokkaanse steden trokken duizenden mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Bij sommige protesten vielen zelfs gewonden.

Ook in Spanje verhitte de zaak de gemoederen. De Spaanse socialisten hebben de regering-Rajoy om uitleg gevraagd.

De Marokkaanse minister van Justitie zal nu samen met de regering in Madrid overleggen hoe het beste gevolg kan worden gegeven aan het intrekken van de gratie voor de Spanjaard. Volgens sommige bronnen heeft de man Marokko intussen verlaten.