Rouhani legt de eed af als Iraanse president

Hassan Rouhani heeft de eed afgelegd als president van Iran. Rouhani vervangt daarmee Mahmoud Ahmadinejad. Voor het eerst sinds de Islamitische revolutie werd de ceremonie bijgewoond door buitenlandse delegaties. In een toespraak hield Rouhani een pleidooi voor het stopzetten van de westerse sancties tegen Iran.

In het Iraanse parlement heeft Hassan Rouhani de eed afgelegd als nieuwe president van Iran. Bij de ceremonie waren delegaties van zo'n 50 landen aanwezig. Het is voor het eerst sinds de Islamitische revolutie van 1979 dat buitenlandse vertegenwoordigers de eedaflegging van een Iraanse president hebben bijgewoond.

Rouhani is van plan om de plooien met het buitenland plat te strijken. Iran is al langer een paria in de internationale gemeenschap en de bevolking kreunt onder de sancties die het land zijn opgelegd wegens het omstreden Iraanse kernprogramma. Naar eigen zeggen is Rouhani van plan een gematigde koers te varen, na het veelal provocerende beleid van Ahmadinejad.

"Taal van respect en niet die van sancties"

Een van zijn speerpunten zou de normalisering van de relaties met het Westen zijn. In een toespraak hield hij een pleidooi voor het stopzetten van de westerse sancties tegen Iran. "Als het Westen een betamelijk antwoord wil, dan moet het de taal van respect spreken en niet die van sancties", zei hij.

Rouhani richtte zich ook rechtstreeks tot het Iraanse volk. "Iedereen die heeft gestemd, voor mij of voor een ander, en ook zij die niet hebben gestemd, zijn Iraanse burgers en hebben burgerrechten."

Hij beloofde een verbetering van de rechten en vrijheden van vrouwen en wil ook minder overheidsbemoeienis in de levens van de mensen. Hij wil ook de Iraanse economie uit het slop halen die momenteel een inflatiecijfer van om en bij de 40% kent.

Oorlog in Syrië

Wat het conflict in Syrië betreft, is Rouhani eveneens duidelijk. Eerder vandaag liet hij optekenen dat de oorlog in Syrië een "mislukte poging is van de Amerikaans-zionistische machten in de regio die trachten het land te destabliseren".

Hij deed die opmerkelijke uitspraak bij een ontmoeting met de Syrische premier Wael al-Halqi, die Syrië vertegenwoordigde bij de eedaflegging van Rouhani. Volgens Rouhani kan "geen enkele macht in de wereld de historische en strategische vriendschapsband tussen Teheran en Damascus doorbreken".