Schotse bisschop excuseert zich voor misbruik in abdijschool

De katholieke bisschop van Aberdeen Hugh Gilbert heeft publieke excuses aangeboden voor het seksueel misbruik dat jarenlang in een abdijschool in Fort Augustus in Schotland plaatsvond. Eerder had ook de abt van de school zich verontschuldigd. Het misbruik kwam eind juli aan het licht na een onderzoek van BBC Schotland.
De abdij van Fort Augustus.

"Het is bitter, beschamend en verontrustend dat een aantal gedoopte en ingewijde christelijke mannen de kinderen onder hun hoede fysiek en seksueel hebben misbruikt in deze voormalige abdijschool", zei bisschop Gilbert aan de parochianen van Fort Augustus, een gemeente aan de oevers van het beroemde meer Loch Ness in Schotland.

De abdijschool waarvan sprake werd jarenlang geleid door benedictijnenmonniken vooraleer ze in de jaren 1990 de deuren sloot. Een doorgedreven onderzoek van BBC Schotland bracht eind juli aan het licht dat verschillende monniken van de orde zich jarenlang aan minderjarige schooljongens hebben vergrepen. Twee voormalige directeurs zouden het misbruik al die tijd in de doofpot hebben gestopt.

De onthullingen leidden tot publieke verontschuldigingen door de abt van de orde. Nu doet bisschop Gilbert hetzelfde. "Ik weet dat abt Richard Yeo zijn excuses heeft aangeboden aan zij die hebben geleden. Ik wil hem daarin graag volgen", zei Gilbert.

"We staan erop dat de politie de zaak grondig onderzoekt en dat alles wat voor de slachtoffers kan worden gedaan ook wordt gedaan."

De excuses van bisschop Gilbert zijn meteen de eerste geuit door een vooraanstaand lid van de katholieke kerk in Schotland.