VS houdt ambassades mogelijk 1 week dicht

De VS houdt sommige ambassades in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten mogelijk nog een week dicht. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De VS sloot vandaag ruim 20 ambassades in de Arabische wereld na een mogelijke terreurdreiging van Al Qaeda. Ook de veiligheidsdiensten van andere westerse landen verkeren in een verhoogde staat van paraatheid.
Associated Press / Source : AP

De VS zal een heel aantal ambassades en consulaten die vandaag omwille van een terreurdreiging werden gesloten, mogelijk nog een week dichthouden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Ook een bijkomend aantal diplomatieke posten gaat dicht. Andere gaan morgen dan weer opnieuw open. Het gaat onder meer over de diplomatieke missies van Algiers, Kaboel en Bagdad.

De Amerikanen nemen de terreurdreiging zeer ernstig. Ze zijn gealarmeerd door concrete bedreigingen van Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri en door onderschepte boodschappen van topfiguren binnen de terreurbeweging. Soldaten blokkeren de wegen naar westerse ambassades in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Interpol

De VS-ambassade in Sanaa werd vorig jaar nog aangevallen door een woedende menigte (kleine foto) naar aanleiding van het uitlekken van een provocerende film over het leven van de profeet Mohammed. Mohammed werd in de film voorgesteld als een moordenaar, kinderverkrachter en vrouwengek.

Net zoals in ruim 20 andere Arabische landen is de Amerikaanse ambassade in Sanaa er nu dus door de mogelijke terreurdreiging gesloten. Algemeen wordt aangenomen dat de dreiging het meest concreet is in de Jeminitische hoofdstad, daarom hebben verschillende andere westerse landen - onder meer Frankrijk, Nederland en Duitsland - er het Amerikaanse voorbeeld gevolgd. Ons land heeft geen ambassade in het land.

Daarnaast heeft ook de internationale politiedienst Interpol een wereldwijd alarm afgekondigd. De dienst wijst op recente ontsnappingen van honderden Al Qaeda-militanten uit gevangenissen en benadrukt dat het deze week de 15e verjaardag is van de bloedige aanslagen op Amerikaanse doelwitten in Kenia en Tanzania.

imago stock&people

Spoedoverleg

In het Witte Huis in Washington is vanmorgen spoedoverleg geweest over de terreurdreiging. Toplui van de regering-Obama en de inlichtingendiensten waren daarbij aanwezig. "De president is de voorbije week meermaals gebrieft over alle aspecten van de mogelijke dreiging en de voorbereidingen", staat in een mededeling van het Witte Huis.

Over de hele westerse wereld is de waakzaamheid verhoogd. Ook in ons land worden bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is bij de spoorwegen de waakzaamheid opgedreven. "Dat spitst zich in het bijzonder toe op het internationale en het hogesnelheidstreinverkeer", zegt Leen Uytterhoeven van de NMBS.

Ook op de luchthaven van Zaventem zijn bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Vooral bij vluchten naar de Verenigde Staten wordt er extra gecontroleerd. Het is niet duidelijk of er ook bijkomende maatregelen van kracht zijn voor andere gebouwen in ons land.

De preventieve maatregelen in ons land zijn volgens het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken genomen op basis van analyses van het dreigingsniveau door OCAD (antiterreurorgaan). "Zij beschikken over de expertise en maken de informatie over aan de politiediensten", aldus Peter Mertens van het Crisiscentrum. Hij wijst er ook op dat het niet uitzonderlijk is dat het OCAD analyses aanreikt die leiden tot het nemen van extra preventieve maatregelen.