26 Palestijnse gevangenen komen binnenkort vrij

In Israël heeft de regering beslist morgen al 26 Palestijnse gevangenen vrij te laten. Die vrijlating was afgesproken tussen Israël en de Palestijnen als een van de voorwaarden om de onderlinge vredesgesprekken te hervatten. De families van de slachtoffers tekenen beroep aan bij het Hooggerechtshof.

De namen van de gevangenen zijn in de loop van de nacht bekendgemaakt. Twintig van hen werden veroordeeld voor moord, de andere zes voor betrokkenheid bij moorden. Veertien van hen zullen naar de Gazastrook worden gebracht en twaalf naar de Westelijke Jordaanoever.

Indien de gevangenen opnieuw "vijandige activiteiten tegenover Israël" zouden uitvoeren, moeten ze hun straf voort uitzitten, klinkt het. De families van de slachtoffers hebben laten weten dat ze beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof, in de hoop dat de gevangenen toch niet worden vrijgelaten. "Dit zijn moordenaars die opnieuw zullen moorden", reageert de broer van een slachtoffer.

Ook Palestijnse media hebben kritiek gegeven op de lijst van gevangenen. Zo zouden een aantal van de gevangenen hoe dan ook in de nabije toekomst vrijkomen. Twee van hen zou een resterende straftermijn hebben die minder dan zes maanden bedraagt, twee andere gevangen zouden binnen de drie jaar vrijkomen. Bovendien gaat het vaak om minder bekende gevangenen. "Dat maakt het moeilijk voor Palestijns president Mahmoud Abbas om politiek voordeel uit de vrijlating te halen", zegt BBC-journaliste Yolande Knell.

Grote beroering in Israël

Israël heeft toegezegd in totaal 104 gevangenen vrij te laten. Die beslissing veroorzaakt grote beroering in het land. Veel gevangenen zijn verantwoordelijk voor aanslagen op Israëlische burgers. De andere 78 gevangenen zullen worden vrijgelaten in verschillende fases, die gelijklopen met de onderhandelingen.

Gisteren liet Israël ook weten dat het licht op groen is gezet voor de bouw van meer dan 1.000 woningen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Woensdag gaan de vredesgesprekken voort in Jeruzalem.