"Alle doeken kunstroof Rotterdam bestaan nog"

De zeven schilderijen die uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen werden, zouden mogelijk dan toch nog allemaal bestaan. "De werken kunnen nog aan Nederland worden teruggegeven", aldus Maria Vasii, de advocate van een van de hoofdverdachten in de zaak. Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er echter van uit dat de doeken verbrand zijn.

De zeven meesterwerken, met een totale waarde van 17 miljoen euro, werden vorig jaar in oktober gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Het ging om werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Matisse, Monet en Gauguin.

Tot nu toe werd aangenomen dat de Roemeense daders meerdere van die werken verbrand zouden hebben in de woning van de moeder van de hoofdverdachte, Radu Dogaru, in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. De kunstdieven hadden de schilderijen naar de moeder gebracht omdat ze merkten dat de schilderijen te beroemd waren om te kunnen verkopen.

Vasii liet eind vorige week al weten dat ze daar niets van gelooft en dat "ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken". Nu verklaart ze aan het Nederlandse programma "EenVandaag" dat er sprake is van teruggave van de schilderijen aan het Nederlandse volk, zonder een voorbehoud over het aantal te maken. De advocate stelt in het interview wel dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer "er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt".

Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog altijd van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. De vier hoofdverdachten in de zaak staan morgen terecht voor een rechtbank in Boekarest.