"Ondanks alles komt dit nieuws als een schok"

Van alle kanten lopen blijken van medeleven binnen voor de Nederlandse koninklijke familie bij het overlijden van prins Johan Friso.
Premier Rutte

De Nederlandse premier Rutte noemt het overlijden van Friso "intens verdrietig". "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven", zegt Rutte.

"Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats", aldus Rutte.

Belgische reacties

Koning Filip en koningin Mathilde hebben telefonisch hun medeleven betuigd aan de Nederlandse koninklijke familie, zegt een woordvoerder van het paleis. "De koningin heeft gebeld met de Nederlandse koningin Máxima. En de koning heeft telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix."

Ook verschillende Belgische politici hebben al hun medeleven betuigd aan de Nederlandse koninklijke familie en het Nederlandse volk. "Ik wens de koninklijke familie en de bevolking van Nederland veel sterkte na het overlijden van prins Friso", tweette minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Ook premier Elio Di Rupo reageerde via Twitter: "Mijn oprechte medeleven aan de Nederlandse Koninklijke Familie en alle Nederlanders na het overlijden van Prins Friso".

Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt, "in naam van de voltallige Vlaamse regering, zijn diepste medeleven aan de Nederlandse Koninklijke familie en het Nederlandse volk".

"Het jammerlijke skiongeval van prins Friso in februari vorig jaar, heeft ook in Vlaanderen heel wat mensen geraakt. We zijn dan ook zeer bedroefd bij dit nieuws van zijn veel te vroege overlijden."

"Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn echtgenote prinses Mabel en hun twee dochters. Ook koning Willem-Alexander, prinses Beatrix, de Nederlandse Koninklijke familie en het volledige Nederlandse volk wil ik veel sterkte toewensen", zegt Peeters.