"Wie zijn verlies niet aanvaardt, hangt zich best op"

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe raadt al wie zijn eigen verkiezingsnederlaag niet aanvaardt aan "zichzelf op te hangen". Eind vorige maand heeft Mugabe de verkiezingen in zijn land gewonnen, maar volgens oppositieleider Morgan Tsvangirai was die stembusgang een farce. Mugabe bijt fel van zich af in zijn eerste toespraak als herkozen staatshoofd.

"Zij die geschokt zijn door hun eigen nederlaag kunnen zich best ophangen als ze dat willen", zei Mugabe in zijn toespraak naar aanleiding van Heldendag, waarop de strijders van de onafhankelijkheidsstrijd worden geëerd. "Zelfs de honden zullen hun vlees niet eten."

Mugabe heeft de verkiezingen gewonnen met 61 procent van de stemmen. Zijn opponent Tsvangirai moest het stellen met 34 procent, maar volgens hem was de stembusgang een farce en is er massaal kiesfraude gepleegd. Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 de sterke man en is de voorbije decennia erg creatief gebleken om aan de macht te kunnen blijven. Intimidatie van de oppositie, kiesfraude, gewelddaden: de Zimbabwaanse oppositie mocht er al meermaals mee kennismaken.

"Wij bieden hen de democratie op een presenteerblaadje. Ze kunnen dat aanvaarden of afwijzen, maar het volk heeft zich democratisch uitgesproken", aldus nog Mugabe. Tsvangirai was niet aanwezig op de viering voor Heldendag.