Belg geselecteerd voor wederopbouw na orkaan Sandy

Tien internationale teams, waaronder één dat geleid wordt door de Belg Alexander D'Hooghe, zijn geselecteerd voor de ontwikkeling van de noordoostkust van de Verenigde Staten na de orkaan Sandy. Dat meldt zijn Brusselse stedenbouwkundig bureau ORG. D'Hooghe leidt het team van het Amerikaanse en gerenommeerde MIT en het Dutch Delta Collective uit Nederland.

De tien teams die zullen deelnemen aan de ontwerpwedstrijd voor de heropbouw en de verdere ontwikkeling van de kustlijn van de noordoosten van de Verenigde Staten, zijn bekendgemaakt. Dat gebeurde door de Amerikaanse minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling Shaun Donovan (foto).

Het team van het Amerikaanse MIT en het Dutch Delta Collective uit Nederland wordt geleid door de Belg Alexander D'Hooge. Hij is directeur van het Center for Advanced Urbanism aan Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston en mede-oprichter van het Brusselse architectenbureau ORG. "Het team combineert het vooruitstrevende onderzoek en de lokale kennis van MIT, met het beste op het vlak van waterbeheer en -ontwerp uit Nederland", luidt het.

D'Hooghe was recent betrokken bij Saemangeum, een groot landwinningsproject in Zuid-Korea. Daar zouden op zeven nieuwe eilanden 600.000 mensen worden gehuisvest.

Superstorm Sandy liet een spoor van vernieling na

Sandy heeft eind oktober vorig jaar hard toegeslagen in Haïti, Cuba en het noordoosten van de Verenigde Staten. In de VS zijn zeker 40 doden gevallen als gevolg van de storm, daarbij ook 3 kinderen. De meesten kwamen om het leven door rondvliegend puin of bomen die omvielen. Met de doortocht op de Caraïben erbij gerekend, heeft Sandy 86 dodelijke slachtoffers gemaakt.

Het openbaar vervoer in New York werd stilgelegd en zo'n 14.000 vluchten werden geannuleerd. Ook Wall Street ondervond zware hinder. Het water stond er een meter hoog en de beurs was 2 dagen dicht. Miljoenen mensen zaten zonder stroom en de schade voor New York alleen al werd geraamd op ruim 30 miljard euro.

AP2012