Belgische wagenpark wordt alsmaar ouder

Het Belgische wagenpark wordt steeds ouder. Dat schrijft Le Soir. 20 jaar geleden was een auto gemiddeld nog 6 jaar en 4 maanden oud, vandaag is dat al 8 jaar. Dat is zo'n anderhalf jaar ouder.

Volgens de automobielfederatie Febiac zijn daar verschillende redenen voor. "Een eerste factor is dat de kwaliteit van de auto's er sterk op is verbeterd in vergelijking met 20 jaar geleden waardoor auto's langer kunnen worden gebruikt", legt Michel Martens uit.

"Een tweede element is natuurlijk dat meer gezinnen vandaag over een tweede of derde wagen beschikken in vergelijking met 20 jaar geleden, en dat heeft alles te maken met de toename van de welvaart. Die tweede en die derde wagen zijn vaak ook wat ouder, waardoor de leeftijd van de wagens gemiddeld er wat op vooruit gaat."

De tweedehandsmarkt weegt ook zwaar door in België. De inschrijvingen van nieuwe voertuigen namen van 2008 tot 2012 af met 9,1 procent door de crisis, maar het aantal inschrijvingen van tweedehandsvoertuigen steeg in dezelfde periode met 11,2 procent. In 2012 waren die voertuigen goed voor bijna 60 procent van de inschrijvingen.