BlackBerry onderzoekt "alle strategische opties"

De Canadese smartphoneproducent BlackBerry onderzoekt alle strategische opties voor het bedrijf. Er zijn al langer geruchten dat het bedrijf te koop staat.
AP2013

Er zijn al enkele dagen geruchten dat BlackBerry op zoek is naar een koper. Vandaag liet het bedrijf in een persbericht weten dat er een speciaal comité is opgericht dat "alle strategische opties voor het bedrijf zal onderzoeken".

Dat kan slaan op een verkoop, een joint venture met een ander bedrijf, een overname of gewoon een "delisting" waarbij het bedrijf zou worden opgekocht door enkele investeerders en zo van de beurs verdwijnt. BlackBerry is genoteerd op Nasdaq en de beurs van Toronto.

Het gaat al een tijdje niet zo goed met BlackBerry. Het bedrijf verliest al enkele jaren marktaandeel ten voordele van concurrenten Apple en Samsung. Sinds eind vorig jaar stapelt BlackBerry kwartaal na kwartaal verliezen op.

Het bedrijf slaat nu terug met de nieuwe modellen Z10 en Q10 en het besturingssysteem BlackBerry 10, maar die ommekeer laat wat op zich wachten.

AP2008

Pionier zakt af naar het peloton

Research In Motion (RIM) werd in 1984 opgericht in Canada. Sinds 1999 brengt het bedrijf het model BlackBerry op de markt. Het was een tijdlang de pionier bij uitstek voor zakelijke smartphones en onder meer VS-president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn overtuigde klanten.

De iPhone van Apple verkoopt echter sinds 2010 veel meer dan BlackBerry en tot nu toe heeft het Canadese bedrijf het tij niet kunnen keren. Twee jaar geleden werden 2.000 banen geschrapt en sinds begin vorig jaar zwaait de Duitse topman Thorsten Heins de plak.

Met nieuwe modellen en de naamsverandering van RIM naar BlackBerry probeert Heins het tij te keren, maar tot nu toe bleven de resultaten wat onder de verwachtingen en dus wordt naar andere opties gezocht. Bij BlackBerry werken 12.700 mensen.