Caïro houdt adem in voor nieuwe confrontatie

In de Egyptische hoofdstad Caïro houden de ordestrijdkrachten zich klaar om twee grote protestkampen van de afgezette president Mohammed Mursi te ontruimen. Gisteren had het leger aangekondigd dat het daar vandaag mee zou beginnen bij zonsopgang. Intussen is de aanhouding van ex-president Mursi verlengd.

Het leger heeft er al verscheidene keren mee gedreigd dat het een eind zou maken aan de sit-ins op twee plaatsen, maar tot nu toe is het bij dreigen gebleven, terwijl ook de aanhangers van Mursi gewoon doorgaan met hun protestacties.

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt dat deze mensen op de pleinen bang zullen zijn en vrijwillig zullen vertrekken, maar het tegendeel lijkt waar", zegt correspondente Rena Netjes vanuit Caïro. "Als je op die pleinen rondloopt, dan is eigenlijk vrijwel niemand bang. Men zegt dat het zo belangrijk is. Ze willen in vrijheid en democratie leven, dus is het een kwestie van leven of dood."

Vorige week is een bemiddelingspoging van de internationale gemeenschap tussen de autoriteiten en de aanhangers van Mursi mislukt. Gevreesd wordt dat het nu tot een nieuwe gewelddadige confrontatie tussen beide partijen zal komen.

Sinds het leger Mursi begin vorige maand van de macht heeft verdreven, zijn er al honderden doden gevallen bij confrontaties tussen aanhangers van de fundamentalistische ex-president en voorstanders van het interim-bewind.

Aanhouding

Een Egyptische rechter heeft vandaag beslist om de aanhouding van de afgezette president Mohammed Mursi met vijftien dagen te verlengen.

Mursi werd op 3 juli door het leger van de macht werd verdreven. Sindsdien wordt hij op een geheime plaats gevangengehouden.

Op 26 juli werd hij officieel in beschuldiging gesteld van betrokkenheid bij dodelijke aanvallen die begin 2011 werden uitgevoerd tegen het regime van zijn voorganger, Hosni Moebarak.

Verschillende andere leden van de Moslimbroederschap worden wegens hun betrokkenheid eveneens vastgehouden of opgespoord door het Egyptische gerecht.