Comité P onderzoekt klacht over homofobe agenten

Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, voert een onderzoek naar enkele agenten die twee homo's mishandeld en beledigd zouden hebben.

De homo's zeggen dat ze afgelopen weekend hard aangepakt werden na een klein incident toen ze een festivalterrein in Brussel wilden verlaten. De politie vroeg het publiek dat weg ging om hen rechts te passeren.

Toen een van de twee homo's daarover een grapje maakte, viel dat in slechte aarde bij de politie, die vroeg om daarmee te stoppen. Toen de man de feiten wilde filmen met zijn gsm liep het incident uit de hand.

De twee zaten naar eigen zeggen elf uur in de cel "onder het mom dat dat nodig was voor de openbare orde". Het andere slachtoffer kreeg enkele slagen in het gezicht, werd uitgemaakt voor "vuile linkse rakker" en "vuile vieze homo" en is vier dagen arbeidsongeschikt.

Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-Elsene bevestigt dat er een klacht is ingediend. Ze zegt dat het parket de zaak onderzoekt en dat er ook een intern onderzoek loopt.

Het parket heeft om de tussenkomst van het Comité P gevraagd. "De omstandigheden van de feiten zijn op dit moment nog niet duidelijk. Op het moment lopen de verklaringen van de slachtoffers en van de tussenkomende politieagenten nog uiteen", zegt Anja Bijnens van het parket.

Toenemend geweld

Volgens holebi-organisaties neemt het geweld tegen homo's alsmaar toe. Outrage, een organisatie die ageert tegen homofobie, startte in januari vorig jaar een smartphone-applicatie waarmee verbaal of fysiek geweld tegen homo's gemeld kan worden.

Anderhalf jaar later zijn er zo'n 500 incidenten gemeld, vooral in en rond Brussel. De meeste meldingen gaan over verbale agressie, waarbij homo's worden uitgescholden of bedreigd. De meldingen zijn te vinden op bashing.be.