Deense naaktzwemmers moeten opletten voor pacu

Wie graag aan naaktzwemmen doet, kan maar beter goed opletten in Denemarken. De Deense overheid laat weten dat er een pacu, een telg uit de familie van piranha's, gevonden is. De vis is doorgaans ongevaarlijk voor de mens, al begaat hij af en toe een vergissing met pijnlijke gevolgen voor het mannelijk geslachtsdeel.
AP2009

In de Sont, een zeestraat tussen Zweden en Denemarken werd een pacu gevonden. Een Deense visser deed de ontdekking. De stevige vis kan groter dan een meter lang en 30 kilogram zwaar worden. Ondanks zijn robuust voorkomen is het diertje wel heel wat braver dan de echte piranha en valt hij doorgaans geen mensen aan. Hij eet vooral kleine visjes, slakken, fruit en noten.

Toch is hij niet ongevaarlijk. Naar verluidt stierven in Papoea-Nieuw-Guinea twee vissers doordat de vis hun testikels verwarde met echte noten. Het bloedverlies als gevolg van de pijnlijke aanval zou hen fataal geworden zijn. Zulke aanvallen zijn echter zeldzaam. Het Deense Natuurhistorisch Museum neemt echter het zekere voor het onzekere en raadt eventuele naaktzwemmers aan hun zwembroek aan te houden.

Het is nog onduidelijk hoe de vis, doorgaans een bewoner van Zuid-Amerikaanse wateren, in Denemarken is kunnen opduiken. Het is niet de eerste keer dat de vis zich elders laat opmerken. Vorig jaar werden er twee pacu's gevangen in Lake Lou Yaeger, in de Amerikaanse staat Illinois. Autoriteiten vermoeden dat een verzamelaar van exotische vissoorten de vis in de vrije natuur uitzette.