Duurdere dienstencheques blijven populair

Het duurder maken van de dienstencheque heeft het gebruik ervan niet ontmoedigd. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Met de dienstencheques kunnen allerlei soorten huishoudhulp worden betaald. Begin dit jaar werden ze een euro duurder, ze kosten nu 8,50 euro per stuk.

Het succes van de dienstencheques is algemeen bekend. Sinds 2007 verdubbelde het aantal actieve gebruikers en het aantal gebruikte cheques steeg in dezelfde periode met 132,5 procent. Het toenemende succes zadelde de overheid op met een miljardenfactuur.

Daarom besliste de federale regering om vanaf 1 januari 2013 de prijs per dienstencheque te verhogen met 1 euro, om het systeem betaalbaar te houden. Tegelijk verminderde de bijdrage van de overheid evenredig van 14,22 euro naar 13,22 euro. De dienstencheques blijven wel fiscaal aftrekbaar.

Uit de jongste statistieken van de RVA blijkt nu dat er nog steeds meer cheques worden aangekocht en gebruikt. In het tweede trimester van dit jaar steeg het aantal gebruikers tot ruim 918.000, een stijging met 6,6 procent, het aantal gebruikte cheques lag op ruim 31 miljoen, een stijging met 9,1 procent.

Volgend jaar stijgt de prijs van 8,50 tot 9 euro, het aantal cheques wordt dan ook beperkt tot duizend per gezin.