Gezochte nazi-oorlogsmisdadiger overleden

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is Laszlo Csatari overleden, de meest gezochte oorlogsmisdadiger ter wereld. Hij was 98 jaar oud en overleed in het ziekenhuis aan een longinfectie. Hij ontsnapt zo aan gerechtelijke vervolging voor de deportatie van 15.000 joden uit het getto van Kosice, in Slovakije, in de periode 1941-1944.

Csatari heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij werd in 2012 opgepakt door de politie in Boedapest en onder huisarrest geplaatst. Hij stond op dat moment boven aan de lijst van de meestgezochte nazi-criminelen ter wereld van het Centrum Simon Wiesenthal in Jeruzalem.

In 1948 was hij al bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, waarop hij naar Canada vluchtte. Hij verdiende daar zijn brood als kunsthandelaar, tot de autoriteiten in 1995 zijn ware identiteit ontdekten. Daarop vluchtte hij naar Hongarije, waar hij tot zijn arrestatie een teruggetrokken bestaan leidde.

Csatari zou normaal gezien op 26 september voor het Slovaakse gerecht verschijnen.