India presenteert eerste zelfgebouwd vliegdekschip

India heeft voor de eerste keer zelf een vliegdekschip gebouwd. Het is het vijfde land ter wereld dat zelf instaat voor de bouw van zijn vliegdekschepen, na de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
AP2013

Het vliegdekschip kreeg de naam INS Vikrant en werd gepresenteerd op de scheepswerf van Kochi in de zuidelijke staat Kerala. India wil zijn aanwezigheid op zee vergroten. De Indiase minister van Defensie A.K. Antony zei dat India een sterke marine nodig heeft om zich te kunnen verdedigen en dat het land zich zal blijven versterken.

Het schip zal pas dienst doen vanaf 2018. Eerst moet het nog worden afgewerkt en zal het uitvoerig worden getest. De voorbije jaren heeft India geleidelijk zijn slagkracht op zee uitgebouwd, onder invloed van de rivaliteit met China. Het voorbije weekend activeerde India ook een atoomreactor voor zijn nucleaire duikboot. Ook dit vaartuig werd in eigen land gebouwd.