Johan Friso, de prins die de anonimiteit koestert

Johan Friso Bernhard Christiaan David wordt op 25 september 1968 geboren als tweede zoon van de Nederlandse koningin Beatrix en prins Claus. Als tweede in lijn voor de troonsopvolging staat hij in de schaduw van zijn oudere broer, kroonprins Willem-Alexander, en kan hij een leven uit de schijnwerpers leiden. Pas in 2004 staat Johan Friso weer in de belangstelling, door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit.

Dat huwelijk in 2004 met het "gangstermeisje" Mabel Wisse Smit doet heel wat stof opwaaien bij onze noorderburen. De verloofde van prins Johan Friso bleek een relatie gehad te hebben met de vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma. Eerder had Smit enkel gesproken over een "oppervlakkig contact" met Bruinsma.

De regering besluit voor het huwelijk de zogenoemde "toestemmingswet" niet voor te leggen aan de Staten-Generaal. Als reden wordt opgegeven dat het paar "niet volledige en niet correcte informatie" heeft gegeven.

Daardoor verliest de prins de rechten op de troon - na de komst van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane was hij eigenlijk vijfde in lijn - en is hij officieel geen lid meer van het koninklijk huis. Ook nazaten van de prins krijgen niet langer de titel van prins/prinses, maar wel die van graaf/gravin.

Die titels komen in 2005 en 2006 van pas, want Johan Friso en Mabel Wisse Smit krijgen twee dochters: Luana en Zaria. Het gezin woont in Londen, waar ze in de complete anonimiteit leven. Iets wat de prins altijd voorop heeft gesteld. Zo zal hij op Prinsjesdag en Koninginnedag ook steevast de achtergrond verkiezen. "Onderduiken lukt me niet, maar normaal functioneren denk ik wel", zegt hij daarover.

Sinds 2011 werkte Johan Friso als financieel manager bij URENCO in Buckinghamshire (Engeland) en van 2004 tot april 2013 had hij een bestuursmandaat bij het Belgische Telenet. De prins stond ook bekend als de "slimme prins" met twee academische titels op zak. In 1990 studeerde hij als econoom af in Rotterdam en in 1994 als ingenieur in Delft.