Luie Nederlanders dalen af met reddingshelikopter

De hulpdiensten in Oostenrijk kunnen niet lachen met de frats van twee Nederlandse klimmers. Die hadden er niet beter op gevonden om uitputting te veinzen omdat ze geen zin hadden in de afdaling. "De lift per helikopter" kan hen echter duur te staan komen.

Twee vrienden van 30 en 27 beklommen de 1.750 meter hoge berg in het Göllmassief in de buurt van Salzburg. In een gastenboek op de top schreven ze dat ze zouden terugkeren in een helikopter.

Toen ze aan de afdaling begonnen, belden ze dan maar de hulpdiensten. Later bleek dat ze eigenlijk niet in nood verkeerden. Dat meldt de Oostenrijkse nieuwszender ORF. 

Het duo riskeert -naast de kosten van de vlucht- een schadevergoeding van 2.300 euro en een celstraf van een halfjaar voor het versturen van valse noodsignalen. De hulpdiensten hadden graag dat er een voorbeeld wordt gesteld, omdat er "aan dergelijke reddingsacties risico's verbonden zijn voor de reddingswerkers".

lees ook