Nederlandse prins Friso overleden

De Nederlandse prins Johan Friso is overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdient. Friso was 44. Hij overleed aan complicaties ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Friso was daar aan het skiën buiten de afgebakende piste en werd bedolven onder een lawine. Na behandeling op de afdeling intensieve zorg van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd hij begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

Sinds november 2012 vertoonde Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ("minimal consciousness"), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Daar is hij overleden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen in verband met het overlijden van Johan Friso terug van hun vakantie in Griekenland. Prinses Mabel, de vrouw van Johan Friso, vierde gisteren nog haar 45e verjaardag aan het ziekbed van haar man.