Veiling ABBA-memorabilia levert minder op dan verwacht

De openbare verkoop van de grootste privéverzameling van ABBA-voorwerpen heeft dit weekend in Stockholm in totaal 560.000 Zweedse kronen (64.500 euro) opgeleverd. Dat heeft het veilinghuis Stockholms Auktionsverk meegedeeld. De memorabilia van de legendarische Zweedse popgroep leveren daarmee minder op dan verwacht, want er werd gerekend op een opbrengst van 800.000 kronen (92.000 euro).
AFP ImageForum

Christian Minnhagen van Stockholms Auktionsverk benadrukt dat sommige voorwerpen wel duidelijk de verwachtingen hebben overtroffen. Zo ging een paarse jas met de groepsnaam erop voor 31.500 kronen (3.600 euro) onder de hamer, zeven keer meer dan de prijs die werd vooropgesteld.

Een plaat die op amper 200 exemplaren werd verspreid, leverde dan weer 42.000 kronen (4.800 euro) op, hoewel het voorwerp slechts op 25.000 kronen (2.900 euro) geschat werd. Het meeste geld werd neergeteld voor een maxi-single met het lied "Hovas vittne": 51.000 kronen (5.900 euro).

De geveilde memorabilia werden te koop aangeboden door de 48-jarige verzamelaar Thomas Nordin. Hij begon in 1974, op 9-jarige leeftijd, met het aanleggen van een collectie van in totaal 25.000 producten die iets met de popband ABBA te maken hebben. Nu wil hij van die verzameling enkel nog drie voorwerpen overhouden "die geen plaats innemen", waaronder een postkaart die ondertekend werd door de vier groepsleden.

"Er zijn zaken die niet verkocht zijn geraakt", zo verklaarde Nordin, "maar ik ben wel zeer, zeer blij met de opbrengst". De voorwerpen die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden, zullen in de herfst opnieuw geveild worden tegen een lagere prijs.

AFP ImageForum
AFP ImageForum