Waarnemer moet politie van New York controleren

Een Amerikaanse rechter heeft een waarnemer aangesteld die het controversiële "stop-and-search"-programma van de New Yorkse politie moet controleren. De rechter gaf vier mannen gelijk die een klacht hadden ingediend omdat ze ten onrechte het doelwit waren geworden van "stop-and-search".
2012 AP
"Stop-and-frisk" heeft al herhaaldelijk tot protest geleid in New York.

Bij "stop-and-search" of "stop-and-frisk" worden mensen op straat tegengehouden, ondervraagd en gefouilleerd, omdat de politie vindt dat ze er verdacht uitzien of zich verdacht gedragen. "Stop-and-search" is erg omstreden omdat in de praktijk vooral zwarten en Latijns-Amerikanen tegengehouden worden en omdat er zelden iets bezwarends gevonden wordt. In minder dan twee procent van de gevallen hebben de verdachten verboden waar als drugs of wapens bij zich.

De afgelopen tien jaar heeft de politie van New York 5 miljoen mensen tegengehouden, van wie 87 procent zwarten of Latijns-Amerikanen waren. Nochtans blijken blanken die tegengehouden worden, twee keer meer verboden waar bij zich te hebben dan zwarten, en vijf keer meer dan Latijns-Amerikanen. De praktijk heeft al geleid tot talrijke protesten en waarschuwingen dat ze leidt tot verontwaardiging en wrok bij de minderheden.

De rechter was dan ook niet mals voor "stop-and-search" en zei dat het programma "opzettelijk discrimineert op basis van ras en de rechten van duizenden mensen heeft geschonden". Ze noemde "stop-and-search" ongrondwettelijk en een schending van het vierde en vijfde amendement op de grondwet. Het vierde amendement biedt bescherming tegen ongeoorloofde huiszoekingen of fouilleringen, het vijfde amendement garandeert een gelijke bescherming van iedereen onder de wet.

Het programma moet niet worden stopgezet maar een onafhankelijke advocaat moet erop toezien dat het voortaan in overeenstemming met de grondwet verloopt.

De uitspraak is een tegenslag voor de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, die onlangs nog zei dat de politie nog meer zwarten en Latijns-Amerikanen zou moeten controleren, en voor politiecommissaris Ray Kelly. De uitspraak in verband met de politie van New York, het grootste politiekorps in de VS, kan ook gevolgen hebben voor de manier waarop andere korpsen in de VS voortaan op straat controles uitvoeren en mensen fouilleren.

AP2012