Yves Leterme past voor verkiezingen van 2014

Ex-premier en ondervoorzitter van de OESO Yves Leterme is niet beschikbaar voor de verkiezingen van volgend jaar. Dat heeft hij bevestigd in Terzake op Canvas.

Op het einde van een debat over de financiële problemen van de eurozone en de perikelen rond Dexia gaf Leterme (CD&V) vanavond toe dat hij door sommigen in zijn partij gevraagd was om een rol te spelen bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Toch wees Leterme dat duidelijk af. Hij heeft aan partijvoorzitter Wouter Beke laten weten dat hij niet beschikbaar is, tenminste nog niet volgend jaar.

Leterme, die nu ondervoorzitter is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), liet verstaan dat hij het best naar zijn zin heeft bij die economische denktank en dat hij er belangrijk werk kan verrichten.

Hij wil dus zijn internationale carrière voortzetten, maar niet noodzakelijk bij de OESO. Of hij dan andere ijzers in het vuur heeft, wou Leterme nog niet met zoveel woorden kwijt.

Welles-nietes over Dexia

Tevoren ging Leterme in de clinch met econoom Ivan Van De Cloot van het Itinera Instituut inzake de financiële crisis in de eurozone en de afwikkeling van de restbank Dexia.

Van De Cloot hakte stevig in op de beleidsfouten die gemaakt werden tijdens de twee crises rond Dexia in 2008 en nog eens in 2011 toen Leterme premier was. Volgens hem zijn toen zware fouten gemaakt waardoor de belastingbetaler in ons land moet opdraaien voor de garanties bij de restbank van Dexia.

Leterme verdedigde zijn aanpak en zei dat zijn belangrijkste belofte - dat de spaarder en klanten van Dexia/Belfius geen cent zouden verliezen - gerealiseerd werd.

Het ging er bijwijlen hevig aan toe, zeker toen Van De Cloot aangaf bedreigd te zijn door een Belgische topminister. Leterme zei dat hij dan maar een rechtszaak moet aanspannen of zijn mond moet houden.