190.000 landgenoten combineren 2 banen

Vorig jaar had 4,2 procent van de werkende bevolking een tweede job. In absolute aantallen gaat het om 190.821 mensen. Dat schrijven verschillende kranten op basis van gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat twee banen combineert, voortdurend lichtjes gestegen. In vergelijking met 2008 gaat het om een stijging van 13 procent. Er zijn net iets meer mannen dan vrouwen die meerdere jobs combineren. Het zijn ook vooral hooggeschoolden die er een tweede baan bijnemen.

"Als we het internationaal vergelijken, blijft het toch een relatief beperkt fenomeen", zegt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad. "Het is ook niet zomaar te herleiden tot één oorzaak, verschillende zaken spelen mee. In ons land zie je dat het vooral hooggeschoolden zijn die twee jobs combineren. Dat toont aan dat het in ons land niet zozeer wordt aangedreven door het feit dat mensen met één baan niet meer voldoende inkomen hebben, wat wellicht wel speelt in een aantal andere landen, misschien in de Verenigde Staten."

De tweede baan is in de meerderheid van de gevallen zelfstandige in bijberoep.