7,7 miljoen euro verlies voor vennootschap ACW

Sociaal Engagement, de vennootschap achter de koepel van christelijke werknemersorganisaties ACW, heeft vorig jaar een nettoverlies van 7,7 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit de jaarrekening die de krant De Tijd heeft ingekeken.

Sociaal Engagement is de vennootschap die het ACW, dat zelf geen rechtspersoonlijkheid heeft, gebruikt om de organisatie draaiende te houden en zijn personeelsleden te betalen.

De vennootschap, die in 2011 nog 3,44 miljoen euro winst boekte, leed vorig jaar het eerste verlies sinds 2009. Financieel directeur Anita Lenaerts zegt in De Tijd dat het verlies "het logische gevolg is van het feit dat Belfius vorig jaar geen dividenden uit winstbewijzen heeft uitgekeerd". Daardoor vielen de opbrengsten terug van 17,3 miljoen euro in 2011 tot amper 0,18 miljoen vorig jaar.

De jaarrekening over 2013 van Sociaal Engagement zal er heel anders uitzien, met dank aan het akkoord met Belfius van begin dit jaar over het afkopen van de winstbewijzen, aldus De Tijd. Dat doet in één keer 61,5 miljoen euro binnenkomen. Maar daarna valt de jaarlijkse vergoeding voor dat afkopen fors terug in vergelijking met de inkomsten uit de winstbewijzen over de voorbije jaren.

Het ACW wordt ervan beschuldigd dat het via de vennootschap Sociaal Engagement belastingen heeft ontdoken. De werknemersbeweging ontkent dat. Zowel de Bijzondere Belastinginspectie als het Brusselse parket voeren een onderzoek.