"Drones enkel gebruiken voor verzamelen van inlichtingen"

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon pleit ervoor drones enkel nog te gebruiken voor het verzamelen van inlichtingen. Drones zijn onbemande vliegtuigjes die door de Verenigde Staten geregeld gebruikt worden om vijandige strijders uit te schakelen. "Het gebruik van bewapende onbemande luchttoestellen moet onderworpen zijn aan het internationale recht en het internationale mensenrecht", zei Ban Ki-Moon.

"Laat mij duidelijk zijn. De enige bedoeling van deze vliegtuigen zonder piloot en zonder wapens mag de verzameling van inlichtingen zijn", zei Ban in een toespraak aan de universiteit van Islamabad. "Het zijn in essentie vliegende camera's."

Dat drones die wel wapens aan boord hebben aan de internationale rechtsregels onderworpen moeten zijn, "is een duidelijke stellingname van de Verenigde Naties", klonk het. "Alle nodige inspanningen om fouten en burgerslachtoffers te vermijden, moeten worden gedaan", zegt hij. Hij kreeg applaus van de afgestudeerde studenten.

Meer dan 2.000 doden bij bijna 300 bombardementen

De Zuid-Koreaanse secretaris-generaal van de Verenigde Naties is op bezoek in Pakistan. Dat hij in dat land uitspraken doet over het gebruik van drones is geen toeval. Pakistan is samen met Jemen het meest door Amerikaanse drones gebombardeerde land. Zo worden de semi-autonome stammengebieden in het noordwesten van Pakistan door Washington beschouwd als schuiloorden van talibanstrijders en andere islamistische groeperingen.

Het gebruik van drones is sinds 2008 sterk toegenomen en wordt door de regering van Barack Obama gezien als een belangrijk wapen tegen vijandige strijders. Er zouden volgens de Pakistaanse autoriteiten sinds augustus 2008 meer dan 2.000 doden doden gevallen zijn bij bijna 300 bombardementen. Andere bronnen spreken van 3.500 doden.

Het gebruik van drones gaat gepaard met een hoog aantal burgerslachtoffers, wat de anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan aanwakkert.

"Noden van bevolking moeten worden vertaald in budgettaire prioriteiten"

Ban Ki-Moon herinnert ook aan het verband tussen veiligheids- en ontwikkelingsvraagstukken. "De noden van een bevolking, zoals tewerkstelling, energie en onderwijs, moeten worden vertaald in de budgettaire prioriteiten van een land", benadrukt hij. In Pakistan neemt het leger 20 procent van de publieke uitgaven voor zijn rekening, onderwijs moet het daarentegen stellen met maar 2 procent van die publieke uitgaven.

Het bezoek van de topman van de VN komt net op een moment dat de spanningen tussen Pakistan en buurland India opnieuw oplopen. Eeuwige twistappel tussen de twee landen blijft de regio Kashmir. Die wordt door beide landen opgeëist.