"Nauwelijks verrast door aankondiging Leterme"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is naar eigen zeggen niet verrast door de aankondiging van ex-premier Yves Leterme dat hij niet aan de verkiezingen van 2014 zal deelnemen. Dat zei Beke in "De ochtend" op Radio 1. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) ziet ook zonder Leterme de verkiezingen van volgend jaar met vertrouwen tegemoet.

Gisteren bevestigde ex-premier Yves Leterme (CD&V) in "Terzake" op Canvas dat hij geen rol zal spelen bij de verkiezingen van 2014. In "De ochtend" op Radio 1 toonde CD&V-voorzitter Wouter Beke zich nauwelijks verrast over deze aankondiging.

"Ik ben er niet zo heel verrast over", zei hij. "Na de verkiezingen van 2010 had hij al gezegd dat hij een internationale loopbaan wou uitbouwen. Het werd de OESO met een mandaat van 2 jaar. Dat loopt nu ten einde. Als hij het wilde verlengen, moest hij nu aangeven dat hij daarvoor kandidaat was."

Beke geeft toe dat Leterme flink wat West-Vlaamse stemmen had kunnen opleveren. "Niemand betwist zijn inhoudelijke en electorale capaciteiten."

Puzzel

Maar ook zonder Leterme staat CD&V volgens Beke sterk in West-Vlaanderen. "Leterme heeft Hilde Crevits zelf nog in de politiek gelanceerd. Samen met mensen als Hendrik Bogaert draagt ze de CD&V-vlag in West-Vlaanderen."

Het ziet er dan ook naar uit dat nu Leterme niet meedoet er voor CD&V in West-Vlaanderen een aantal puzzelstukjes op hun plaats vallen. Staatssecretaris Bogaert zal wellicht de federale lijst trekken en Vlaams minister Crevits de Vlaamse.

Lijsttrekker voor het Europees Parlement wordt hoogstwaarschijnlijk Marianne Thyssen. Een baan als Europees commissaris voor Leterme blijft nog een mogelijkheid. Leterme blijft aan de andere kant bij zijn voornemen om tegen eind 2015 burgemeester van Ieper te worden.

"Sterke lijsten in alle provincies"

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) gaat zonder de steun van Leterme vol vertrouwen de verkiezingen van volgend jaar tegemoet.

"Ik ben ervan overtuigd dat onze partij erin zal slagen in alle provincies sterke lijsten te maken, ook voor de Europese lijst", zegt ze. "Het is de keuze van Yves Leterme volgend jaar niet beschikbaar te zijn, maar vele anderen zijn dat wel. Bovendien hebben we ook nog ons boegbeeld Kris Peeters."