"Slechtste restauratie ooit" leverde al 50.000 euro op

Het slecht gerestaureerde fresco dat vorig jaar de wereldpers haalde, heeft al zo'n 50.000 euro opgebracht. Al meer dan 40.000 mensen trokken naar de gemeente Borja in de Spaanse provincie Zaragoza om het "kunstwerk" te bewonderen.

Bijna exact een jaar geleden haalde het werk "Ecce Homo" van de 19e-eeuwse schilder Elías García Martínez het wereldnieuws om een volledig foute reden. De afgebeelde Jezus op het fresco was na een restauratie veranderd in een mensaap.

Sindsdien heeft "de slechtste restauratie ooit" al zo'n 40.000 mensen naar het plaatsje Borja gelokt, in de Spaanse provincie Zaragoza. Toeristen die het werk willen bewonderen, moeten nu een kleine bijdrage leveren, en dat heeft in totaal al 50.000 euro opgebracht. Het geld gaat naar het goede doel.

Cecilia Giménez, de intussen 81-jarige vrouw die het schilderij "restaureerde", heeft intussen niet stilgezeten. Giménez heeft al enige tijd haar eigen expositie in Borja, en ze staat op het punt een deal te sluiten over de merchandising rond haar restauratie.