"Spread" op Spaans en Italiaans schuldpapier daalt

De risicopremie op schuldpapier van de Spaanse en de Italiaanse overheid staat op het laagste peil sinds juli 2011. Dat heeft zowel te maken met hoop op beterschap als met de stijging van de Duitse rente.
AP2012

De rente op Spaans schuldpapier op 10 jaar is vandaag gezakt tot 4,44%; die op Italiaanse schuldbewijzen tot 4,15%. Nog tot vorige zomer piekten die op een niveau van 5 tot 6%.

De "spread" - het verschil met de rente van de sterkhouder in Europa (Duitsland) - is nu gedaald tot 2,68% voor Spanje en 2,39% voor Italië. Dat is het laagste peil sinds juli 2011, toen de eurocrisis ook die twee Zuid-Europese landen leek mee te sleuren. 

Nu staat daar tegenover dat de Duitse rente de voorbije weken wat gestegen is, wat voor een deel de krimp van de spread verklaart. Dat komt omdat beleggers nu minder paniekerig naar veilig papier, zoals de Duitse Bund, vluchten en - nu er hoop is op beterschap in Zuid-Europa - al eens willen genieten van de hogere Spaanse en Italiaanse rente.

Morgen worden ook de cijfers van het tweede kwartaal in de eurozone bekendgemaakt. Analisten gaan ervan uit dat er een groei van ongeveer 0,2% zou zijn. Niet veel, maar het zou de eerste positieve groei zijn na zes opeenvolgende kwartalen met een krimp.

Politiek spreekt een woordje mee

Italië - de derde economie van de eurozone - heeft intussen al 80% van het kapitaal dat het dit jaar via leningen wou ophalen, in kas. Bij de uitgiftes was er veel vraag naar Italiaans schuldpapier, te meer omdat dat erg populair blijft bij de eigen bevolking.

Zowat twee derde van de Italiaanse schuld is eigendom van de eigen inwoners en die houden doorgaans trouwer vast aan hun eigen schuldpapier dan buitenlandse investeerders.

De politieke crisis rond de veroordeling van ex-premier Silvio Berlusconi (links) lijkt intussen te zijn gaan liggen en vormt - tenminste niet onmiddellijk - een bedreiging voor de Italiaanse regering zoals eerder gevreesd. Ook dat heeft het vertrouwen in Rome opnieuw wat bevestigd. Analisten willen nu wel geloofwaardige hervormingen in Italië zien om het herwonnen vertrouwen te bevestigen.

AP2011