Al 15.000 aanvragen voor een LEIFkaart

Ruim zes maandan nadat Etienne Vermeersch en enkele andere bv's als eerste hun LEIFkaart ontvingen, heeft het LevensEinde InformatieForum (LEIF) al meer dan 15.000 aanvragen binnen gekregen voor een dergelijke kaart.

Op de LEIFkaart staan alle wilsverklaringen van de houder vermeld. "We zitten momenteel aan tientallen aanvragen per dag", zegt Kris Van de Gaer van LEIF.

"De eerste maanden lag het aantal aanvragen enorm hoog door de grote mediabelangstelling die we kregen", zegt Van de Gaer. "Hierdoor zitten we momenteel met een wachttijd van drie maanden. Maar recent zijn we gestart met een automatisering, dus tegen het einde van augustus moeten alle aanvragen zijn verwerkt."

Van de Gaer merkt op dat een LEIFkaart niet het einde is. "Mensen gaan hierdoor meer nadenken over hun levenseinde. Zo komen ze te weten dat er nog andere wilsverklaringen zijn", zegt Van de Gaer.

Met het succes van de LEIFkaart hoopt Van de Gaer dat ook de overheid een klik maakt inzake wilsverklaringen. "Vanaf 1 januari 2014 verdwijnt de SIS-kaart en komen alle gegevens op de identiteitskaart te staan. Waarom kan dit ook niet gebeuren met de wilsverklaringen?"