Canvas duikt najaar in met tien nieuwe programma's

Netmanager Mark Coenen heeft vandaag de najaarsprogrammering van Canvas voorgesteld. Hij kondigde tien nieuwe eigen programmareeksen aan, enkele verrassende gezichten en een heleboel eenmalige eigen producties. Daarnaast komt er ook een vervolg op programma’s die hun waarde de voorbije jaren al hebben bewezen.
© VRT - Joost Joossen

Een van de blikvangers is de nieuwe talkshow van Thomas Vanderveken. In "Alleen Elvis blijft bestaan" peilt hij aan de hand van beeldfragmenten naar de passies van een gast. Ben Crabbé gaat even van Eén naar Canvas voor een reeks intimistische interviews met eigenzinnige sportpersoonlijkheden als Georges Leekens en Johan Boskamp. Het programma kreeg de titel "Karakters".

In "Man over boek" gaat Studio Brussel-presentator Stijn Van de Voorde op geheel eigen wijze op zoek naar het mysterie en de kracht van boeken. In "Econoshock 2.0" wikt en weegt Michaël Van Droogenbroeck de wereldeconomie, vijf jaar na het begin van de financiële crisis.

In de historische verhalenreeks "De leraarskamer" vertellen een twintigtal gepensioneerde leraars en leraressen van verschillende generaties over hun beroep, hun school, hun onderwijsmethoden en de opvoeding van de kinderen. Zo biedt "De leraarskamer" een beeld van de evolutie in het Vlaamse middelbare onderwijs van de jaren 50 tot nu.

© VRT

In de vijfdelige reeks "Naar de top" maken we kennis met een aantal kwetsbare jongeren uit een Brusselse boksclub die samen de 4.634 meter hoge Monte Rosa willen beklimmen, maar tegelijk op zoek zijn naar zichzelf en naar een uitdaging. Ze brengen hun verhaal zelf in beeld met hun smartphone.

"Nicaragua" is een reisdocumentaire waarin cineast Luc Vrydaghs door het gelijknamige Centraal-Amerikaanse land trekt. Het is een roadmovie over een avontuurlijke trip waarin de maker zich laat leiden door ontmoetingen en gebeurtenissen die hij vastlegt met zijn camera, maar ook via tekeningen in zijn dagboek en animaties.

Een aantal ex-miliciens vertelt in de zesdelige reeks "De troep" over hun keuring en opleiding, over de actie en de verveling. De driedelige reeks "Red Star Line" brengt de geschiedenis van de gelijknamige rederij en haar passagiers weer tot leven door middel van originele getuigenissen van haar passagiers en hun nazaten.

"Nooit meer dezelfde" is een reeks documentaires over mijlpalen en keerpunten in de recente Belgische geschiedenis door mensen die de gebeurtenissen van nabij hebben meegemaakt. Gebeurtenissen, zoals de mijnramp in Marcinelle en het Heizeldrama, of zoals de eerste harttransplantatie in België.

© VRT

Naast Dockland nu DocView

Naast Dockland presenteert Canvas nu ook DocView: de nieuwe verzamelnaam voor korte reeksen en eenmalige reportages die worden gemaakt en/of gepresenteerd door mensen die voor Canvaskijkers een referentie zijn: Zo praat Phara de Aguirre in de documentaire "Liefde in tijden van kanker" met vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker, over de impact die de ziekte heeft gehad op hun gevoel van vrouwelijkheid, op hun relatie en op hun seksleven.

In het tweeluik "Alles kan schoner" gaat Dirk Draulans op zoek naar de Vlaamse cleantech-innovatie: ecologische spitstechnologie ten dienste van duurzaamheid. Dat is niet alleen een zaak van nieuwe jobs, want zelfs bij ons wordt grondwater schaars, en voor veel materialen zijn we te afhankelijk van het buitenland.

Het eigen aanbod wordt ook dit najaar aangevuld met internationale documentaires: in Dockland (o.a. "Apocalypse Hitler"), DocView (o.a. "Australia with Simon Reeve"), De uil van Athena (o.a. Oscar-winnaar "Inside job"), Via Canvas (o.a. "Backroads USA") en de natuur- en exploratiereeksen op donderdag (o.a. "Wild Russia").

© VRT

Fictie, vaste waarden en sport

Wie houdt van fictie krijgt de spionageserie "The Americans", de ZDF-reeks "Unsere Mütter, unsere Väter", de bekroonde Schotse detectivereeks "Case histories", de derde reeks van "The killing" en "Borgen", en de vierde van "Breaking bad".

Daarnaast zijn er nog de vaste waarden met "Terzake", "Reyers laat", "Panorama", "Villa Politica", "Vranckx", "Login", "Hoera cultuur!" en "Belpop". Ook "Een laatste groet" van Bart Peeters heeft een vervolg met een tweede reeks.

Voor de sportliefhebbers is er "Extra time", de Europa League, de Belgische bekercompetitie en de thuiswedstrijden van de Rode Duivels. Er is ook de Memorial, het WK Wielrennen, het EK Basketbal bij de mannen en het EK Volleybal bij mannen en vrouwen, en het WK gymnastiek.

© rr

Na Scandinavië komt Brazilië aan bod

Na de Scandinavische week vorig jaar stijgt de temperatuur op Canvas deze winter tot tropische hoogte tijdens de Braziliaanse week. Canvas zet Brazilië in de kijker, met actua en duiding, documentaires, films en series.