Chinees bouwt bergtopvilla boven op flatgebouw

Rijke Chinezen nemen het niet zo nauw met bouwvergunningen. Tot daar geen nieuws, maar de topman van een bedrijf dat traditionele medicijnen maakt, heeft zich in Peking wel heel stevig laten gaan. Hij liet een villa bouwen, inclusief indrukwekkende rotspartijen, boven op een flatgebouw. De bewoners van het gebouw zijn "not amused".

De bouw van het rotsachtige penthouse duurde 6 jaar. Het is om en bij de 800 m³ groot en staat pal op een appartementsgebouw van 26 verdiepingen. De eigenaar maakte het blijkbaar, zelfs naar Chinese normen, toch iets te bont, want hij krijgt 15 dagen om zijn villa af te breken. Tenzij hij een bouwvergunning kan voorleggen.

Pittig detail: de eigenaar is niet alleen de topman van een bedrijf dat traditionele Chinese geneesmiddelen verkoopt, hij zat vroeger ook in een politieke adviesraad, met een zetel op de 26e verdieping van het gebouw. Net onder zijn villa dus.

De man is niet meteen geliefd bij zijn buren. Hij houdt er kennelijk van om luide feestjes te organiseren, maar de buren maken zich vooral zorgen om de stabiliteit van het gebouw. "Hij reageerde heel arrogant toen ik er hem over aansprak", reageert een buur anoniem uit angst voor represailles. "Het zal hem duidelijk worst wezen wat wij denken."

Speciale constructies zoals deze zijn gemeengoed in China. Zo bouwde een man onlangs nog, zonder toestemming, 25 villa's boven op een winkelcentrum. Mensen met veel geld en politieke connecties nemen het niet zo nauw met de bouwvoorschriften in China, vaak tot frustratie van de minder gegoeden. De regering heeft maatregelen aangekondigd, maar voorlopig zonder veel zichtbaar resultaat.

lees ook