De Lijn controleerde al 1 miljoen reizigers in 2013

Tijdens de eerste zes maanden van 2013 heeft De Lijn bijna 1 miljoen reizigers op een geldig vervoersbewijs gecontroleerd. Dat zijn er bijna 75.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk daalde het aantal zwartrijders van 3% naar 2,8%.

In de eerste jaarhelft van 2013 controleerde De Lijn alles samen 987.235 reizigers op een geldig vervoersbewijs. Dat zijn 74.887 bijkomende controles of 8,2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daarbij werd vooral aandacht besteed aan de zogenoemde sms-tickets. Reizigers die daarvan gebruik wensen te maken, moeten dat ticket aankopen voor ze op de tram of de bus stappen. Al te vaak doen mensen dit pas wanneer de controleur haar of zijn opwachting maakt. In totaal werden 392 pv's opgesteld voor vervalsing van een sms-ticket. De boete daarvoor bedraagt minstens 150 euro.

Volgens directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot renderen de intensieve controles wel degelijk. "Om het aantal zwartrijders te doen dalen, controleren we veel intensiever dan vroeger. Samen met de aankondiging van sommige controles en de soms licht vertraagde aflevering van het sms-ticket moet dat zwartrijders een kaartje doen kopen."

"Nu liep 2,8% van de reizigers tegen de lamp", gaat Kesteloot voort. "Tijdens de eerste zes maanden van 2012 was dat nog 3%. Dat betekent ook dat 97% van de reizigers wel correct betaalt. Met de extra controles willen we ook hen bedanken en tonen dat we optreden tegen mensen die niet betalen. Want zwartrijden gaat altijd ten koste van wie wel betaalt."

Via Twitter kondigt De Lijn sinds enige tijd sommige controles aan. Ook op de website van de vervoersmaatschappij worden sommige controles vermeld.