Europa vordert 4,1 miljoen euro terug van België

De Europese Commissie vordert in totaal 180 miljoen euro aan landbouwsteun terug van veertien EU-lidstaten, omdat de uitgaven niet volgens de regels zijn verlopen of onvoldoende zijn gecontroleerd. Van België wil de Commissie 4,1 miljoen euro terug.

De Europese Commissie voert jaarlijks meer dan honderd audits uit om na te gaan of de lidstaten de uitgaven voldoende controleren en op fouten reageren. Als een lidstaat onvoldoende kan garanderen dat het EU-geld correct is uitgegeven, kan de Commissie het geld terugeisen.

Grote correcties zijn er dit keer voor het Verenigd Koninkrijk (60 miljoen), Polen (39,2 miljoen) en Denemarken (11,5 miljoen). Van België wil de Europese Commissie 4,1 miljoen euro terug, meer bepaald van "een producentenorganisatie" in de sector van groenten en fruit. Het zou gaan om uitgaven uit 2008, 2009 en 2010.