Fiscus maant 12.000 Belgen aan tot betaling van... nul euro

12.000 Belgen hebben van de fiscus een aanmaning tot betaling van een boete van nul euro ontvangen. Dat melden de kranten van Sudpresse. De oorzaak is een tussenkomst bij een automatische zoekopdracht.

"Het hierna vermelde bedrag is nog steeds niet volledig betaald. Als dit niet binnen de 8 dagen gebeurt, zullen gepaste maatregelen worden genomen waarvan de kosten te uwen laste zijn." Die boodschap hebben 12.000 Belgen per brief van de fiscus te horen gekregen.

Klein detail: de achterstallige schuld waarvan sprake bedraagt nul euro. Maar dan nog "dreigt" de fiscus ermee dat bedrag te recupereren via onder meer loonbeslag.

Het ministerie van Financiën bevestigt het nieuws. "Aanmaningen tot betaling worden verstuurd op basis van een automatische zoekopdracht in onze gegevensbanken", laat woordvoerder Francis Adyns weten. "Door een tussenkomst in deze zoekopdracht zijn aanmaningen voor het bedrag van 0 euro verstuurd."

Een troost: mensen die de aanmaning ontvingen, hoeven hun "schuld" niet te betalen.