Ibrahim Boubacar Keita nieuwe president van Mali

In Mali heeft de voormalige premier Ibrahim Boubacar Keita de presidentsverkiezingen gewonnen. In de tweede ronde versloeg hij zijn rivaal en oud-minister van Financiën Soumaila Cissé. Die laatste heeft zijn nederlaag al toegegeven.
AP2013
Ibrahim Boubacar Keita.

Het stond in de sterren geschreven dat Keita de overwinning op zak zou steken. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen won hij al overtuigend met 40% van de stemmen. De meeste tegenkandidaten betuigden hem nadien hun steun.

Zijn rivaal in de tweede ronde, oud-minister van Financiën Soumaila Cissé, heeft zijn nederlaag vrijwel meteen toegegeven. Dat deed hij door samen met zijn familie een bezoek te brengen aan Keita.

"Dit is een symbool van het nieuwe Mali", verklaarde Keita op de nationale televisie. "Ik ben enorm ontroerd."

Eerder op de dag hadden aanhangers van Cissé de partij van Keita nog beschuldigd van verkiezingsfraude. Even leek het erop dat de verkiezingen daarom een juridisch staartje zouden krijgen, maar dankzij de houding van Cissé is het dus niet zo ver gekomen.

Keita wacht nu de zware taak Mali terug op de rails te krijgen na een lange periode van geweld en politieke instabiliteit. Vorig jaar pleegde het leger een staatsgreep. Islamitische rebellen bezetten dan weer het noorden van het land. Slechts met de hulp van Franse soldaten konden zij worden verdreven.

De installatie van een democratisch verkozen regering is overigens 1 van de voorwaarden die de internationale gemeenschap Mali heeft opgelegd om een hulpplan ter waarde van 4 miljard dollar te activeren.