Israël schiet raket neer nabij badplaats Eilat

Het Israëlische leger heeft een raket neergehaald die op weg was naar de badplaats Eilat aan de Rode Zee. De aanval is opgeëist door een extremistische moslimgroep uit de Egyptische Sinaï.
AP2012

Het was de eerste keer dat de "Iron Dome" - het antiraketsysteem van Israël - tussenbeide moest komen in Eilat, een belangrijke haven- en badstad aan de Rode Zee in het zuiden van het land. Wel is de Iron Dome of "IJzeren Koepel" al eerder in gebruik geweest langs de Gazastrook.

Volgens Israël was de raket afgevuurd vanuit de Sinaï in Egypte en werd ze met succes neergehaald zonder slachtoffers of schade te maken.

De aanslag is intussen opgeëist door Ansar al-Quds, een extremistische moslimgroep die een basis heeft in de Sinaï. Die groep heeft twee jaar geleden al eens een aanval uitgevoerd op Eilat, waarbij toen acht doden vielen. 

Israël heeft intussen troepen in paraatheid gebracht langs de grens met de Sinaï. De voorbije maanden zijn de spanningen in dat gebied fors opgelopen, te meer ook door de politieke crisis in Egypte. 

AP2012

Spanning in de Sinaï

Vorige week zou een Israëlische drone een raketinstallatie van extremisten vernietigd hebben in het noorden van het Sinaïschiereiland. Eerder was een raket vanuit de Sinaï neergekomen in de Negev-woestijn in Zuid-Israël.

In de Sinaï zijn er gevechten aan de gang tussen het Egyptische leger en moslimgroepen die zich spiegelen aan Al Qaeda. Die strijd is toegenomen sinds de afzetting van de moslimpresident Mohammed Mursi in Egypte. De extremisten in Sinaï willen met hun actie nu duidelijk Israël betrekken bij dat conflict.