Met de "hyperloop" reis je met een snelheid van 1.200 km/u

Met het haast supersonisch snelle transportsysteem "Hyperloop" zou je de 610 kilometer tussen Los Angeles en San Francisco in ongeveer een halfuurtje kunnen afleggen. De afstand is vergelijkbaar met het traject Brussel-Lyon. Bezieler van het revolutionair project is de Amerikaanse ondernemer Elon Musk, een 42-jarige Amerikaan die rijk werd met de oprichting van het online betalingsplatform Paypal.
AP2013

In een paper heeft hij zijn nieuwste idee gelanceerd. Met behulp van magneten, ventilatoren en luchtstromen wil hij capsules door een lange tunnel schieten. "Het is een combinatie van een Concorde, een elektrisch geweer en airhockey", zegt de Amerikaan.

Het door zonne-energie aangedreven systeem zou een sneller, veiliger, goedkoper en efficiënter transportsysteem tussen de twee Amerikaanse steden zijn dan de hogesnelheidstrein die momenteel in ontwikkeling is. "De enige optie voor supersnel transport is het bouwen van een tunnel over of onder land die voorzien is van een speciale omgeving", aldus Musk.

Elon Musk is niet vies van innovatieve ideeën. Nadat hij een fortuin had verzameld met Paypal, investeerde hij in Tesla, het merk van elektrische wagens en in SpaceX, het commerciële ruimtevaartprogramma dat herbruikbare lanceerraketten levert aan de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA. Daarnaast heeft hij ook heel wat geld geïnvesteerd in projecten met zonne-energie in Californië.

Naar eigen zeggen heeft Musk het momenteel te druk met zijn ruimteorganisatie SpaceX om op korte termijn een prototype van Hyperloop te bouwen. Toch denkt hij dat het binnen zeven tot tien jaar volledig operationeel zou kunnen zijn.

2013 AP

Reizen met de snelheid van geluid voor amper 15 euro

Elke dertig seconden zou er een nieuwe capsule kunnen vertrekken en zo'n capsule zou ook auto's mee aan boord kunnen nemen. De maximale snelheid die de capsule zou kunnen halen is 1.220 kilometer per uur, ongeveer de snelheid van geluid. Toch zouden de passagiers van de capsule weinig hinder ondervinden. Volgens Musk zullen ze iets meer zwaartekracht ervaren, vergelijkbaar met het gevoel in een vliegtuig.

De kostprijs van de verbinding tussen de twee Californische steden zou volgens zijn berekeningen 4,5 miljard euro bedragen. Dat hij die twee steden uitkiest, is geen toeval. In zijn werkstuk schrijft hij dat het concept optimaal werkt tussen steden die minder dan 1.600 kilometer verwijderd zijn van elkaar, anders zouden supersonische vliegtuigen efficiënter zijn. Nog dit: een tripje met de Hyperloop zou je ongeveer 15 euro kosten.