Minnelijke schikking na fraude Omega Diamonds

Het parket en de fiscus hebben vorige vrijdag een definitieve minnelijke schikking getroffen met het diamantbedrijf Omega Diamonds. Omega Diamonds moet een boete van 160 miljoen euro betalen maar ontsnapt aan verdere vervolging. Volgens de advocaat van een burgerlijke partij is het ongehoord dat de fiscus een deal sluit met wat hij noemt een "criminele organisatie".

Het gaat om een megadossier, van belastingfraude door Omega Diamonds van naar schatting 2 miljard euro. Het diamantbedrijf komt ervan af met een boete van 160 miljoen euro. Dat is vorige vrijdag beslist, in der minne en in alle stilte, en het nieuws is nu pas bekend geworden. 

Jos Vander Velpen, de advocaat van een werknemer die zegt schade te hebben geleden door Omega Diamonds, mocht pas vorige week het dossier inkijken.

Hij vindt het ongehoord dat het parket en de fiscus een deal gesloten hebben met wat hij "een bende criminelen" noemt. "De eerste en de belangrijkste tenlastelegging is criminele organisatie", zei Vander Velpen, "en het gaat hier over een criminele organisatie buiten categorie, zal ik maar zeggen. Ik had nooit van mijn leven gedacht dat het openbaar ministerie een deal zou treffen met een criminele organisatie van die allure."

De zaak is in elk geval gesloten en met de deal ontsnapt Omega Diamonds aan verdere gerechtelijke vervolging.