Onderzoek naar sociale praktijken Samsung in Brazilië

In Brazilië wil het gerecht de Zuid-Koreaanse elektronicagroep Samsung vervolgen omdat die de sociale rechten van de werknemers zou schenden. Die zouden er tot 15 uur per dag moeten werken.

Samsung bezit in Brazilië een fabriek in de vrijhandelszone van Manaus in het Amazonewoud. Daar werken 6.000 mensen voor het bedrijf. Ze maken onder meer mobiele telefoons en televisies voor heel Latijns-Amerika.

De werknemers van Samsung klagen al een tijdlang over de hoge werkdruk en lange werktijden. De openbare aanklager van Manaus heeft de klachten onderzocht en wil nu een rechtszaak beginnen tegen de elektronicagroep.

Zo zouden de werknemers van Samsung soms verplicht worden om tot 15 uur per dag te werken. Velen klagen over rugklachten en krampen omdat ze meer dan 10 uur per dag moeten rechtstaan. Een werknemer vertelde dat hij per dag ongeveer 3.000 mobiele telefoons moest inpakken.

De klagers eisen nu een schadevergoeding van 81 miljoen euro voor de werknemers. Samsung wil voorlopig geen commentaar kwijt. 

Eerder waren er gelijkaardige klachten tegenover Taiwanese onderaannemers van Apple in China. Daar zijn echter geen gerechtelijke stappen ondernomen.