Postbode houdt honderden brieven achter

In Overijse is een postbode op staande voet ontslagen omdat hij honderden brieven achtergehouden en zelfs geopend heeft. De politie vond de brieven toevallig tijdens een huiszoeking. Het parket van Brussel heeft een onderzoek geopend.
BELGA

De brieven werden ontdekt bij de man thuis. De man werd betrapt toen hij in een winkel in Leuven met cadeaubonnen wou betalen die niet op zijn naam stonden. Tijdens een huiszoeking bij de postbode werden een honderdtal gestolen brieven ontdekt.

De postbode biechtte de diefstal eind vorige maand op aan zijn werkgever en werd ontslagen. Hij heeft minstens drie beroepsfouten gemaakt: het achterhouden, openen en beroven van post.

Het zijn zowat 500 stukken, van wenskaarten voor Nieuwjaar tot brieven die kinderen van op kamp naar huis verstuurden. De brieven verdwenen op verschillende rondes in Overijse, gespreid over een langere periode.

Bpost heeft alle brieven die nog in de envelop zaten intussen besteld, met excuses erbij. "Iedereen krijgt de brieven terug die ontdekt zijn", zegt woordvoerder Fred Lens aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Wij verontschuldigen ons omdat dat zich heeft voorgedaan, door iemand van ons personeel. Wij hebben ook een klacht ingediend tegen de man." Mensen die zich benadeeld voelen, kunnen nog altijd een klacht indienen bij de politie.

Bpost noemt voorvallen als dit zeer zeldzaam. "We hebben 12.000 postbodes die 300 dagen per jaar op pad zijn. Het blijft beperkt tot enkele voorvallen per jaar, procentueel dus zeer weinig. Elk geval is er natuurlijk één te veel", zegt Lens. In de opleiding wordt ook gehamerd op het respect voor het briefgeheim. Elke postbode weet dat hij zonder pardon onmiddellijk ontslagen wordt als hij dat schendt, luidt het.