Proces kunstroof Rotterdam meteen verdaagd

Het proces tegen de Roemeense verdachten van de kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam is meteen verdaagd. De rechters in Boekarest hebben beslist dat de rechtszaak op 10 september opnieuw van start zal gaan.

In oktober werden zeven meesterwerken met een waarde van in totaal 17 miljoen euro gestolen in Rotterdam. De verdachten van de roof moesten vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen in Boekarest.

Gisteren zei een van de advocaten van een van de verdachten dat de zeven doeken nog bestaan. Net voor aanvang van het proces zei een advocaat van een andere hoofdverdachte dat niet alle zeven, maar vijf van de gestolen doeken nog zouden bestaan.

De advocaat wil de teruggave van de vijf overgebleven meesterwerken koppelen aan de uitlevering van zijn cliënt aan Nederland. De verdachte Roemeen wil liever in Nederland berecht worden omdat hij daar een lagere straf verwacht.

Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog steeds van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. Het gaat om doeken van bekende kunstenaars als Picasso, Matisse, Monet en Gauguin.