Relletjes breken uit in de straten van Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn relletjes uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Mursi. Aanhangers van Mursi werden met flessen bekogeld vanop balkons, maar lieten dat niet zomaar gebeuren.
AP2013

Duizenden aanhangers van Mursi stapten op naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aanhangers van de nieuwe machthebbers bekogelden hen vanop balkons met flessen. Ze verweten hen terroristen te zijn en zeiden dat ze niet welkom waren in hun wijk.

De aanhangers van Mursi gaven zich niet gewonnen en gooiden stenen naar hun aanvallers. Daarop kwam de politie tussenbeide met traangas. Vrouwen en kinderen die deelnamen aan de betoging zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Het persagentschap Reuters bericht over mannen met hakmessen die de betogers aanvallen.

Het is al sinds juni onrustig in Egypte. Begin vorige maand pleegde het leger een staatsgreep na dagen van massaal volksprotest tegen de fundamentalistische president Mohammed Mursi. De daarop geïnstalleerde interim-regering en het leger hebben blijkbaar de aanhang van de fundamentalistische Moslimbroeders onderschat, want aanhangers van Mursi protesteren nu al wekenlang op twee pleinen in Caïro.

Het leger heeft er al meer dan eens mee gedreigd die sit-ins met geweld te zullen opbreken, maar heeft dat dreigement tot nu toe niet uitgevoerd. Waarnemers vrezen dat zoiets kan leiden tot een verdere destabilisering van het nu al zo wankele land.