Ruim 50 doden bij aanslagen in Nigeria

Bij 2 aanslagen in Nigeria zijn het voorbije weekend meer dan 50 doden gevallen. Zaterdag kwamen 12 mensen om bij een aanval in het dorpje Ngom. De slachtoffers werden thuis doodgeschoten. Zondag stierven minstens 44 mensen toen opstandelingen het vuur openden in een moskee in het stadje Konduga. Vermoedelijk is het geweld het werk van de islamistische groepering Boko Haram.
Begin augustus bliezen leden van Boko Haram een jeugdherberg in het noorden van het land op.

Het Afrikaanse land Nigeria heeft een bloedig weekend achter de rug. Meer dan 50 mensen kwamen om bij 2 verschillende aanslagen.

Zaterdag stierven 12 mensen bij een aanval in het dorpje Ngom. De slachtoffers werden thuis doodgeschoten.

Een dag later was een moskee in het stadje Konduga het doelwit van een aanslag. Zeker 44 gelovigen kwamen om toen ze in het gebedshuis onder vuur werden genomen. 26 anderen werden met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Het bloedvergieten van het voorbije weekend is het zoveelste in een lange rij gewelddadige aanslagen in Nigeria die worden toegeschreven aan de islamistische groepering Boko Haram. Die wil de regering omverwerpen en Nigeria tot een islamistische staat omvormen.

Het is niet meteen duidelijk waarom Boko Haram gelovigen in een moskee zou aanvallen. De groepering heeft in het verleden wel al aanslagen gepleegd tegen moskeeën waarvan de clerici zich tegen religieus extremisme hadden uitgesproken.

Boko Haram schrikt er evenmin voor terug Christenen, leerkrachten en schoolkinderen, militaire doelwitten of regeringsgebouwen aan te vallen. Sinds 2010 zou de beweging verantwoordelijk zijn voor 1.700 doden.