Russische raketontwerper Soldatenkov overleden

In Rusland is de beroemde raketontwerper Alexander Soldatenkov overleden. Hij was 86. Soldatenkov speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Russische ruimtevaartprogramma.
(NASA/Bill Ingalls)2013

Soldatenkov begon in 1951 te werken aan het Russische raketprogramma. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten waren toen in een wedloop verwikkeld op weg naar de ruimte nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse rakettechnologie hadden verworven.

Soldatenkov leidde het team dat de R7-raket of Semjorka ontwikkelde, waarmee de Sovjets in 1957 de eerste satelliet, de Spoetnik, in de ruimte brachten (links). Die Semjorka was de eerste intercontinentale raket die niet enkel tuigen in de ruimte, maar ook kernkoppen kon vervoeren.

Al die tijd was Soldatenkov ook betrokken bij de voorbereiding van de vlucht van Joeri Gagarin, de eerste astronaut in de ruimte. De vlucht van Gagarin in april 1961 was de tweede keer dat de Sovjets een primeur in de ruimte realiseerden.

Nadien ontwikkelde Soldatenkov ook de Sojoez-2-raket - niet te verwarren met de Sojoez-ruimtecabine. Dat laatste type raket is nog altijd de basis van moderne Russische raketten. Sinds de jaren 60 zijn er 1.700 lanceringen met een Sojoez-raket (boven) geweest en het is op dit ogenblik het enige vehikel dat astronauten naar het internationale ruimtestation ISS kan brengen.

Soldatenkov werd in zijn carrière beloond met de hoogste onderscheidingen van de Sovjet-Unie en nadien van Rusland.

AP2013