Tsjechische premier dient ontslag regering in

In Tsjechië heeft premier Jiri Rusnok het ontslag van zijn regering ingediend bij president Milos Zeman. De regering, die nog maar een maand in het zadel zat, verloor een vertrouwensstemming in het parlement. Mogelijk komen er vervroegde verkiezingen in oktober.
Premier premier Jiri Rusnok in het parlement.

De president had de linkse econoom Rusnok eind juni aangesteld als nieuwe premier van een overgangskabinet van technocraten. De nieuwe regering moest de centrumrechtse regering van Petr Necas vervangen. Die moest opstappen na een schandaal over machtsmisbruik en corruptie.

Rusnok is een econoom en een gewezen minister van Financiën en van Nijverheid in linkse regeringen, waarvan een met Zeman als premier. De centrumrechtse partijen waren het daar niet mee eens en lieten dat dus blijken door de nieuwe regering het vertrouwen te onthouden.

Zolang de politieke crisis voortduurt, blijft Rusnok premier om de lopende zaken te behandelen. Mogelijk komen er in oktober vervroegde verkiezingen.