VS tegen fusie American en US Airways

De Amerikaanse overheid wil met een rechtszaak de fusie tussen de luchtvaartgroepen American Airlines en US Airways blokkeren. Die zou de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld op de been brengen.

In februari kondigden AMR Corp. - de holding boven American Airlines - en US Airways hun fusie aan. Die zou leiden tot de grootste luchtvaartgroep ter wereld, met een totale waarde van 11 miljard dollar. Bovendien zou die fusie betekenen dat AMR Corp. uit een gerechtelijk akkoord zou kunnen komen waarin de maatschappij in november 2011 beland was.

Het project kreeg een grote "boost" toen de Europese Unie geen bezwaren leek te hebben. In Europa zou de fusie tussen American en US Airways de markt niet verstoren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de staten Arizona en Texas denken daar echter anders over. Volgens hen zou de fusie de vrije keuze van de klanten in de Verenigde Staten wel in het gedrang brengen en dus leiden tot hogere prijzen. Daarom hebben ze bij het gerecht een aanvraag ingediend om de fusie te verbieden.

AMR Corp. en US Airways reageren verbaasd en begrijpen de houding van de Amerikaanse overheid niet. Ze beloven om hun fusie met volle kracht te verdedigen voor de rechtbank. 

Eerder had Washington de fusie tussen United Airlines en Continental wel goedgekeurd, evenals die tussen de andere grote maatschappijen Delta Airlines en Northwest Airlines.

Het bezwaar van de VS-overheid lijkt niet onoverkomelijk. Zo is die houding vooral gebaseerd op Reagan National Airport nabij Washington DC, waar de fusiemaatschappij 69% van de "take-off and landing slots" zou bezitten. Mogelijk kan daar een compromis gesloten worden.